Nalbantoğlu, "KKTC'de Sağlık Turizmi’nin Gelişebilmesi İçin Devlet Desteği Şart"

Haberler

GAÜ'DEN

Nalbantoğlu, "KKTC'de Sağlık Turizmi’nin Gelişebilmesi İçin Devlet Desteği Şart"

NALBANTOĞLU: “KKTC İÇİN YÜKSEK KALİTE STANDARTLARINDA SAĞLIK HİZMETİNİ HEDEFLEMEKTEYİZ”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sağlık Yatırımları Koordinatörü Günhan Nalbantoğlu, GAÜ’nün sağlık ve sağlık turizmi alanında yappmış olduğu yatırımlar ve ülkeye sağlayacağı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“Sağlık Turizmi için yurtdışı temaslara iki yıl öncesinde başladık”

 

Nalbantoğlu açıklamasında, KKTC’de sağlık turizminin yıllardır yapılmakta olduğunu, ancak bugüne kadar bu alanda çalışma yapan kurumların bireysel çabalarıyla işlerini yürüdüğünü belirterek, devletin henüz sağlık turizmi gerçeğini göremediğini ve bu yüzden de yeterli desteği sağlayamadığını ifade etti. Nalbatoğlu açıklamasının devamında;

 

“Bu bağlamda siyasetcilere, hükümetlere ve özellikle Sağlık Bakanlığına büyük bir iş düşmekte. Ülkemizin acilen gerçekci ve akılcı tüm kesimlerin eşit birşekilde ulaşabileceği sistemin yanında, sürdürülebilinir sağlık politikalarını ortaya koyması gerekiyor. Bununla birlikte sağlık turizminin gelişmesi için gerekli adımların da daha fazla geciktirilmeden atılması gerekmektedir.”

 

Son iki yıldır “Dünya Sağlık Turizmi Kongresine” katıldıklarını, ve şimdiden 2017 için yerlerini ayırtıklarını belirten Nalbantoğlu, önümüzde ki aylarda tekrardan bir dizi temaslar için yurtdışına gideceklerini söyledi.

 

KKTC’de yapılan her yeni hastanenin bir önceki hastaneden daha modern ve teknolojik olarak daha donanımlı ve daha nitelikli olduğunu kaydeden Nalbantoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi olarak bu geleneği bozmayacaklarını ve bugüne kadar yapılmış tüm hastanelerden daha üst düzey cihazları hedeflediklerini kaydetti. Cihaz almanın kolay olduğunu ancak zor olanın doğru cihazların alınması olduğunun da altını çizen Nalbantoğlu, bu bağlamda dünya lideri olan üreticilerle görüşmelerini sürdürdüklerini, cihaz alımlarını ülke ihtiyaçlarına göre belirlediklerini ve bu konuda aceleci olmayacaklarını da belirtti.

 

Nalbantoğlu, Sağlık sektöründe çalışabilecek eleman sayısının azlığına da vurgu yaparak, yetişmiş nitelikli sağlık çalışanı yetersizliği ve doktor açığının gelecekte ciddi sıkıntılara yol açacağını, bunla birlikte planlamadan yoksun yapılanmanın, sıkıntıları da beraberinde getireceğinin altını çizdi. Sözlerine “Büyük gösterişli veya donanımlı hastaneler yapabilirsiniz ancak bu hastanelerde kalifiye eleman çalıştırmadığınız taktirde, hastaneler bir işe yaramayacaktır. Devlet bir planlama dahilinde sağlık sektöründe mevcut olan iş gücü açığının kapatılmasına yönelik çalışmalar yapma zorunluluğundadır. “şeklinde devam etti.

 

Nalbantoğlu, Hastane inşaasının çok önemli bir iş olduğunu, dünyada ki örneklerine bakıldığında regulasyonların ülkemizden farklılık gösterdiğini ve amaçlarının sadece bir hastane yapıp içerisini teknolojik cihazlarla doldurmak olmadığını belirterek, bunla birlikte bazı önemli detayların üzerinde çalıştıklarını anlattı. Nalbantoğlu, GAÜ hastanesinde kullanılacak elektirik altyapısında ki kablolarının “Halojen Free” özellikli kablolar olduğunu ifade ederek, olası herhangi bir yangında ülkedeki yapıların aksine, hastane içerisinde bulunan hastaların tahliyesinin bu kablolar sayesinde daha eminiyetli bir şekilde gerçekleşebileceğini vurguladı.