Mimarlık Fakültesi Girne’ye Gökdelen Projesine Karşı Çıktı

Haberler

GAÜ'DEN

Mimarlık Fakültesi Girne’ye Gökdelen Projesine Karşı Çıktı

KKTC’nin turizm başkenti Girne’ye gökdelen projeleri ile ilgili tartışmalar kamuoyunu meşgul etmeye devam ederken Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi de Girne kentine gökdelenler yapılmasına karşı olduğunu açıkladı.

GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada Girne kentinde gerçekleşen plansız yapılaşmaya dikkat çekilirken kent gelişiminde Girne halkı, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları ile akademik ve bilimsel otoritelerin görüşlerinin önemine dikkat çekildi.

Gökdelen ve dikey büyüme tartışmalarının plansız yapılaşmanın bir sonucu olduğunun altının çizildiği açıklamada devam eden plansız ve çarpık yapılaşma yanında gökdelen projeleri ile Girne kentinin doğal , kültürel ve turistik cazibe merkezi olmaktan çıkarak fiziki çevrenin tahrip edilmesi ve yaşam kalitesinin düşmesinin artarak devam edeceğine dikkat çekildi.

Kentin geleceği ve imar planının kentliler tarafından tasarlanması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada imar planı ve politikaları ile karar uygulayıcıların kent gelişimi ve imar planı oluşturulmasında Mimarlık, Kentsel Tasarım, Şehir Planlama, Sosyoloji ve Ekonomi disiplinlerinden faydalanmadıkları eleştirisinin de yapıldığı yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

“Girne kenti, coğrafi konumu, doğal çevresi, iklimi ve mimari dokusu gibi karakteristik özellikleriyle, hem yaşama hem de turistik ziyaret açısından bir cazibe merkezidir. Ancak son yıllarda kentte gerçekleşen plansız yapılaşma ve bu yapılaşma sonucunda ortaya çıkan yatay büyüme, kentin bu özelliklerine zarar vermekte, kentin fiziki çevresini tahrip etmesi yanında, yaşam kalitesini de düşürmektedir.

Son günlerde tartışma konusu olan kentteki yüksek katlı yapılaşma ve bu yöndeki girişimler, bu plansız gelişmenin bir sonucu olarak düşünülmelidir. Bu dikey gelişme düşünceleri kentin planlı gelişimini öngören bir imar planının olmayışından kaynaklanan yasal boşluklara dayalı olarak ortaya çıkmakta, bu durum da Girne kentinin imar planının oluşturulmasını ivedilikle gündeme getirmektedir.
‘Kentin Geleceği Kentliler Tarafından Tasarlanmalı’

Kentlerin gelişimini kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek için günümüzde imar planları ve bu planlara ek olarak bölgesel ve mahalle bazında gelişme planları tasarlanmaktadır. Bu planların yapılmasında ulusal ve yerel yönetimlere ek olarak çeşitli disiplinlerden profesyonellerin ve sivil toplum örgütlerinin kolektif çalışmaları gerekmektedir. Ayrıca kentin geleceğinin de kentte yaşayanlar tarafından tasarlanmasının gerçekleşmesi için bu planlar kentlilerin katılımıyla gündeme gelmektedir.
‘Mimarlık, Kentsel Tasarım, Şehir Planlama, Sosyoloji ve Ekonomi Disiplinlerinden Karar Uygulayıcılar Faydalanmamakta’

Kentin geleceğinin kentte yaşayanlar tarafından tasarlanması ve kentin dokusuna uygun imar planlarının oluşturulması için mimarlık, kentsel tasarım, şehir planlama, sosyoloji ve ekonomi gibi farklı disiplinlerin bir arada kentliler ve yönetim birimleriyle birlikte çalışmaları çok önemlidir.

Girne kentinin tek üniversitesi olarak ve tüm bu disiplinleri içinde barındıran bir yapıya sahip bulunan Girne Amerikan Üniversitesi, kentin gelişim planının hazırlanmasının gerekli olduğunu ve bu süreçte her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirmektedir.

GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin çarpık yapılaşma ve Girne’ye gökdelen projelerine karşı olduğunu saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.”