GAÜ Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresine Katıldı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresine Katıldı

“Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü , Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı, UNICEF Türkiye Temsilciliği, Avrupa Birliği ve Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) tarafından düzenlenen “Uluslararası Okul Öncesi Eğitimi Kongresi” Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu liderliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden bilim insanlarının 25 bildiri sunduğu uluslar arası kongreye GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tanju Gürkan, “Türkiye’de Uygulanmakta Olan Okul Öncesi Eğitim Programına Eleştirel Bir Bakış” konulu bildiri ile katıldı.

Temel bir hak olarak nitelikli Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı (EÇEB) hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı kendisine genel amaç olarak kabul eden Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi’ne yükseköğretim2de 26 yılına giren GAÜ yanında Hacettepe Üniversitesi, Doğu Londra Üniversitesi, New York Üniversitesi Maltepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ile Avrupa Birliği (AB) ve UNICEF yetkilileri, uygulayıcı kurumlar, politika belirleyiciler, kamu kurum kuruluşları ve ilgili sivil toplum örgütleri katıldı.

Bilimsel bildirilerin sunulduğu oturumlar öncesinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ünal Akyüz, TÖDER Başkanı Enver Yücel, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan konuşmalar yaptı.
Okul Öncesi Eğitimden Hiçbir Çocuk Mahrum Kalmamalıdır

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, kongrede yaptığı konuşmasında, erken çocukluk eğitimi ve bakımından her çocuğun yararlanması için gerekli düzenlemelerin büyük bir hızla gerçekleştirildiğini belirtti. Bir yandan hizmetlerin niteliği konusunda ciddi çalışmalar sürerken, bir yandan da gerekli insan kaynağı ve fiziki mekan yatırımlarına hız kazandırdıklarına değinen Çubukçu, “Araştırmalar okul öncesi dönemdeki gelişmelerin çocuğun daha sonraki öğrenme yetileri ile kişilik özelliklerini büyük ölçüde etkilediğini göstermektedir. Yararları bu kadar önemli olan hizmetlerden hiçbir çocuğumuzu mahrum bırakmayı göze alamayız” dedi.
5 Oturumda 25 Bildiri Sunuldu

Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Okul Öncesi Eğitimi Politikaları , Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı Programları: Nitelik, Eşitlikçi Erişim ve Erişme, Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı Uygulamalarında İzleme ve Değerlendirme, Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımında Medya ve Teknoloji, Alternatif Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı Hizmetleri başlıklı oturumlarda toplam 25 bildirinin sunulduğu uluslar arası kongrede dünyanın önde gelen üniversiteleri, AB ve UNICEF yetkilileri ile ilgili resmi kurum ve sivil toplum örgütleri okul öncesi eğitim ile ilgili önemli kararlar alırken konuyla ilgili bilimsel yöntem ve uygulama programları da tartışıldı.

GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tanju Gürkan tarafından sunulan “Türkiye’de Uygulanmakta Olan Okul Öncesi Eğitim Programına Eleştirel Bir Bakış” konulu bildiri katılımcılardan yoğun ilgi görürken kongrede dünyada okul öncesi eğitim politikalarını yeniden şekillendirecek önemli bilimsel bildiriler de sunuldu.