Engelliler İçin Mimari Duyarlılık Üniversitemizde Tartışıldı

Haberler

GAÜ'DEN

Engelliler İçin Mimari Duyarlılık Üniversitemizde Tartışıldı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Cuma Seminerleri” başlığı altında organize edilen Mimarlık ile ilgili ana konuların küresel zeminde tartışıldığı seminerler dizisi Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Salonunda “Vatandaş ve Muhtaç arasında Salınmak: İstanbul'da Sakat Hakları Tartışması” konulu seminer ile devam etti. Seminer GAÜ TV’den canlı yayınlanan seminere ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.

Mimarlık Bölümü'nün organize ettiği cuma seminerleri kapsamında, 18 Mart 2011 cuma günü saat 12.00’de Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Dikmen Bezmez’in online konferans yöntemiyle konuşmacı olarak katıldığı "Vatandaş ve Muhtaç arasında Salınmak: İstanbul'da Sakat Hakları Tartışması” başlıklı seminere Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri yanında fakülte öğretim görevlileri ve üniversite yetkilileri de katıldı.

Küreselleşme ile birlikte değişmeye başlayan vatandaşlık kavramından bahseden Bezmez, dünya ve Türkiye ile özelliklede İstanbul’da engelli bireylerin kent vatandaşlığına erişimlerini hakkında detaylı bilgi verdi.

İstanbul’da kurulmuş olan üç farklı engelliler örgütü çalışmalarından örnekler veren Bezmez, Türkiye’de engellilik probleminin bir “İhtiyaç sahibi olan gruplar” olarak algılandığını, “hak talep etme” hareketine dönüşmediğini ifade etti.

Kent ve kent mekanlarına erişmek için mimarların planları ve yöneticilerin duyarlılığının artması gerektiğinin çok önemli olduğunu ifade eden Bezmez, engellilerinde bu tür istekleri talep etmesi gerektiğini belirtti.
Cuma Seminerleri Mimarlık ve İnsan Hakları Konulu Seminer İle Devam Edecek

Mimarlık disiplini ve ilgi alanları konularında mimarlık ile ilgili küresel tartışmalara katkı koymak ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşımak amacıyla düzenlenen seminerler dizisi , Mimarlık ve İnsan Hakları, Yereli Düşünmek: İstanbul Küreselleşme Projesine Muhalefet, Güney Kentlerinde Küreselleşme ve Kentsel Gelişim: Bir Değerlendirme, Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi, Kamusal Mekan ve Demokrasi, Cezayir'de Le Corbusier, Sosyal Sürdürebilirlik Bağlamında KKTC'de Konut Üretiminin Eleştirel Analizi ve İnşaat Öncesi Politikaları konulu seminerler ile her hafta Cuma günü saat 12.00’de GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda devam edecek.