20. Yüzyılın İlk İstiklal Savaşı

Haberler

GAÜ'DEN

20. Yüzyılın İlk İstiklal Savaşı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tarih Kulübü tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi anma günü GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Uluslararası Kongre Salonu Spectrum Hall’de düzenlendi.

Çanakkale Şehitlerini Anma Töreni, Bir dakikalık saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunması ile başladı. Girne Amerikan Üniversitesi Genel Eğitim Bölümü öğretim görevlisi Demiray Doğasal ve GAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Dç. Dr. Hasan Köksal’ın konuşmacı olarak katıldığı ve GAÜ Tarih Kulubünün hazırlamış olduğu şiirler makaleler ve skeçler ile sona erdi.

Çanakkale Deniz Zaferinin 96. yıl dönümünde bu anlamlı günü kutlamaya katılanlar arasında GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Ekpınar, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, GAÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar, GAÜ İdari ve Akademik kadro ile GAÜ öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Demiray Doğasal; “Atatürk’ün Adını Dünyaya Duyuran Zafer”

Açılış konuşmasını İlk olarak Girne Amerikan Üniversitesi Genel Eğitim Bölümü öğretim görevlisi Demiray Doğasal yaptı. Çanakkale Deniz Zaferi’nin, tarihimiz tarafından önemli bir dönem noktası olduğunu vurgulayan Doğasal, savaşların kaderini değiştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlıklarının, millet olarak unutulmayacağını belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün peşpeşe gerçekleştirilen devrimlere destek verdiğini ve günümüze kadar yaşattığını vurgulayan Doğasal, asrın savaşı olarak dünya tarihine geçen ve ikinci bir benzeri olmayan Çanakkale Savaşı’nın Türk’ün ve Atatürk’ün adını tanıtmakla kalmayıp 20. yüzyılın ilk istiklal savaşı olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Kurtuluş savaşının Türk halkının özgürlük bilinçini ayağa kaldırmış ve Türkiye Cumhuriyeti’ne giden aydınlık yolu açmış olduğunu ifade eden Doğasal, “Benzersiz zaferin 96. yıldönümünde mutluyuz ve gururluyuz, Çanakkale geçilmez sözünü dünya tarihine altın harflerle yazdıran aziz şehitlerimiz karşısında saygıyla eğiliyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Hasan Köksal: “Her Türk Evladı Mukaddes Tarihini Bilmeli”

Türk tarihinin sayısız savaşlara şahit olduğunu ve en büyük zaferlerle süslendiğini belirten Girne Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Dç. Dr. Hasan Köksal, Zaferlerinde kayıplarında Türk Edebiyatı’nı derinden etkilediğini ve sayısız edebi örnekler olduğunu ifade etti.

Her Türk evladının mukaddes tarihini bilmelisinin yanısıra mümkünse Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Köksal “Yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir. Bu yüce milletimizin şehitlerini biz kez daha rahmetle anıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.