Yeni Model Kapitalist Modele Göre Daha Özgürlükçü, Etik ve Ekolojik

Haberler

GAÜ'DEN

Yeni Model Kapitalist Modele Göre Daha Özgürlükçü, Etik ve Ekolojik

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Cuma Seminerleri” başlığı altında organize edilen Mimarlık ile ilgili ana konuların küresel zeminde tartışıldığı seminerler dizisi GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Salonunda “Kent ve İnternet” konulu seminer ile devam etti.

Mimarlık alanında önemli bilimsel çalışmalara imza atan Castells'in kent ve bilgi teknolojileri arasındaki ilişki üzerine kurduğu teoriyi eleştirel bir şekilde analiz ederek mimarlık alanında yeni teori ve küresel tartışmalara önemli katkılar yapan Yrd. Doç. Dr. Rigi’nin konuşmacı olarak katıldığı seminerde "açık kaynak" sosyal üretimin ortaya çıkışının mekan üretiminde yeni bir model oluşturduğunu ve kapitalist üretim modelinin ötesine geçen bu modelin önceki modele göre daha özgürlükçü ve etik olma yanında ekolojik olarak da daha duyarlı olduğu ifade edildi.

Teorilerin dünya mimarlık tarihinde ve tartışmalarında önemli bir konuma sahip olan ve 2008'den bu yana Central European Üniversitesi, Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji bölümünde ders veren Yrd. Doç. Dr. Rigi'nin Joma Nazpary ismiyle yayınladığı "Sovyet Sonrası Karmaşa Kazakistan'da Şiddet ve Mülksüzleşme" kitabının İletişim Yayınları tarafından Türkçe olarak da yayınlanmıştı.

Girne Halkı’nın ve GAÜ öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerin sonunda Yrd. Doç. Dr. Rigi’ye teşekkür plaketini Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Ydr. Doc. Dr Balkız Öztemir takdim etti.
Seminerler Kent Planlamada Sembolizm: Eleştirel Bir Yorum Semineri ile Devam Edecek

Mimarlık disiplini ve ilgi alanları konularında mimarlık ile ilgili küresel tartışmalara katkı koymak ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşımak amacıyla düzenlenen seminerler dizisi Kent Planlamada Sembolizm: Eleştirel Bir Yorum, Vatandaş ve Muhtaç Arasında Salınmak: İstanbul'da Sakat Hakları Tartışması, Mimarlık ve İnsan Hakları, Yereli Düşünmek: İstanbul Küreselleşme Projesine Muhalefet, Güney Kentlerinde Küreselleşme ve Kentsel Gelişim: Bir Değerlendirme, Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi, Kamusal Mekan ve Demokrasi, Cezayir'de Le Corbusier, Sosyal Sürdürebilirlik Bağlamında KKTC'de Konut Üretiminin Eleştirel Analizi ve İnşaat Öncesi Politikaları konulu seminerler ile her hafta Cuma günü saat 12.00’de Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda devam edecek.