Üniversitemiz Girne için Üretiyor

Haberler

GAÜ'DEN

Üniversitemiz Girne için Üretiyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Tarihi Kent – Genç Tasarımcılar” temalı atölye çalışması sona erdi.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs ve Girne kent merkezi ile tarihi Bandabuliya’da üç gün süren atölye çalışmalarının kapanış oturumuna Girne Kaymakamı mimar Gürkan Kara ve İç İşleri Bakanı özel kalem müdürü Levent Şensoy da katıldı.

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri yanında Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’nin ödüllü mimarlarından Kenan Güvenç ve Mimar Sinan ödülü sahibi ünlü mimar Ziya Tanalı’nın da atölye çalışmalarına ve öğrenci projlerine katkı koyduğu atölye çalışmaları GAÜ-Girne bütünleşmesi kapsamında tarihsel ve doğal dokusunun korunarak Girne kentinin daha modern fiziki yapıya kavuşması için proje ve fikirlerin geliştirilmesi amacıyla düzenlendi.
Ziya Rızkı Caddesi ve Girne Genç Liman Bölgesi Yeniden Tasarlandı

Atölye çalışması boyunca kentsel bölge olarak Ziya Rızkı Caddesi ve Girne Genç Liman bölgesi yeniden tasarlanarak bölge ile ilgili genç tasarımcılar tarafından projeler ve yeni fikirler gelişitirilerek sunumların yapıldığı “Tarihi Kent – Genç Tasarımcılar” temalı atölye çalışması sivil toplum örgütleri ve halkatan yoğun ilgi gördü.

Konuyla ilgili üniversitemizden yapılan açıklamada atölye çalışması kapsamında Girne Ziya Rızkı Caddesi’nde çalışan öğrencilerden oluşan Genç Tasarımcıların eskiz çalışmaları, fotoğraflar ve haritalardan yararlanarak, caddeyi analiz ettikleri ve analizler sonundas kentin en fazla ziyaret edilen bölgesi olmasına karşın caddede yönelim ve kullanımla ilgili bir düzensizlik olduğu ve denizin hemen yanında uzanan bir cadde olmasına karşın, denizle hiç bir bağlantısının bulunmadığı ve sorunla ilgili tarihsel ve doğal dokuyu bozmadan iyilleştirme projelerinin tartışıldığı ifade edildi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs ve Girne kent merkezi ile tarihi Bandabuliya’da üç gün süren atölye çalışması sonunda yeniden tasarlanan tarihi kent ile ilgili projelerde yamacın üstünde yer alan kiliseye ulaşımı sağlayan bir rampa; kilisenin etrafında, liman manzarasına bakan bir seyir terası ve sergilerin de düzenlenebileceği bir kamusal alan önerisinin geliştirildiğinin vurgulandığı açıklamada rampanın bittiği ve caddenin başladığı noktada halk ve turistlerinı tarihi kente ve eski limana doğru yönlendiren bir kentsel kapı önerisinin geliştirildiği ifade edildi. Renkli ve eğlenceli kentsel mobilyaların eklenmesi ile bölgenin tarihsel ve doğal dokusunu koruyarak cazibe ve çekim merkezine dönüştürülmesinin de tartışıldığının belirtildiği açıklamada bölge içerisinde yer alan marinanın ise eski limana yeni bir bakış ile kent ve denizin buluştuğu yeni bir bağlantı noktası haline getirildiğinin altı çizildi.

Ayrıca yapılan açıklamada sosyal sorumluluk ve duyarlılık ile üniversite - Girne kent bütünleşmesi kapsamında yükseköğretim’de 25. yılını geride bırakan Girne Amerikan Üniversitesi’nin tarihsel ve doğal dokusunun korunarak Girne kentinin daha modern görünüme kavuşması için resmi kurumlar yanında sivil toplum örgütleri ile 25 yıllık bilimsel bilgi birikimini paylaşmaya ve yeni projeleri h