Web İzleme Robotu Üniversitemizin Laboratuarlarında Geliştirildi

Haberler

GAÜ'DEN

Web İzleme Robotu Üniversitemizin Laboratuarlarında Geliştirildi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mühendislik eğitiminde dünya standartlarında eğitim verme ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşıma amacıyla eğitimin hizmetine sunduğu laboratuarlar bilimsel üretime katkı yapmaya başladı.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Bilgisayar, Elektronik, Ergonomi ve İş Etüdü, PLC ve Mikroişlemci, Elektrik Makineleri, Mekatronik, Yazılım Geliştirme ile Haberleşme ve Mikrodalga laboratuvarlarının altyapı ve teknolojik özelliklerinin geliştirildiği belirtildi. Fizik, Kimya, Yazılım Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme, Internet Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme ile Alternatif Enerji laboratuvarlarının kurulma sürecinin tamamlandığının da ifade edildiği açıklamada laboratuarlarda yapılan çalışmalar ve geliştirilen projelerin ilk üretimleri olan WEB Uygulaması Kontrollü İzleme Robotu Projesinin tamamlandığı ifade edildi.
GAÜ Uluslararası Kampüsleri Arasında Bağlantı Sağlanacak

GAÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi İbrahim Erşan danışmanlığında bölüm öğrencisi Aytaç Tanrıverdi tarafından tamamlanan projede geliştirilen robot ile ilgili yapılan açıklamada GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs , İngiltere Yerleşkesi Canterbury Kampüsü ile ABD ve Singapur Kampüsleri arasında bağlantıların daha dinamik yapılmasının sağlanacağı vurgulandı. Konuyla ilgili GAÜ TV Aktüel haber programının sorularını cevaplayan İbrahim Erşan önemli açıklamalarda bulundu. Girne Amerikan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği tarafından geliştirilen WEB Uygulaması Kontrollü İzleme Robotu projesinin sana l iletişim alanında önemine dikkat çeken Erşan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uzaktan ve ayrıca Internet ağı üzerinden kontol edilebilen ve ‘İzleme Robotu’ olarak isimlendirdiğimiz cihazımız iki dönemlik bir projenin ürünü olup önümüzdeki dönemlerde yeni özellikler katılarak geliştirilebilecek bir projedir. Projemiz temelde üç safhadan oluşmuştur. Projenin ilk safhasında ‘Sunucu Bilgisayar’ın USB geçidine bağlanan bir uzaktan kumanda vasıtası ile ‘İzleme Robotu’nun istenilen yöne hareket ettirilebilmesi ayrıca robot üzerine monte edilmiş kameranın hareketi sağlanmıştır. Projenin ikinci safhasında robot üzerindeki kameradan alınan görüntü robotu kontrol eden ‘Sunucu Bilgisayar’a gönderilmiştir. Son safhada ise ‘İzleme Robotu’ ile ilgili kontrollerin gönderilmesi ve robotun gönderdiği görüntünün alınması bir ‘İstemci Bilgisayar’a taşınmıştır.”
Verilen Komut İle Zaman ve Mekandan Bağımsız Olarak İşlem Gerçekleşecek

‘Sunucu Bilgisayar’ın radyo frekansı menzili içinde bulunan ‘İzleme Robotu’nun GAU - Karmi Kampüsten GAU - Canterbury kampüsünde bir ‘İstemci Bilgisayar’ vasıtası ile geliştirilen robot sayesinde üzerine monte edilmiş kamerayı hareket ettirerek görüntü almanın mümkün olacağını da belirten Erşan, prototip olarak başlayan ve lisans derecesi Girne Amerikan Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen projeyi işlevsel açıdan bütünleyecek özellikler eklenmesinin planlandığını vurguladı. Robotun geliştirilme sürecinde radyo frekansı menzilinin genişletilmesi, robotun aküsününün güneş enerjisiyle şarj edilmesi, robotun önceden belirlenmiş bir güzergahı takip edebilmesinin gerçekleştirileceğinin de altını çizen Erşan, proje ile WEB Uygulaması Kontrollü İzleme Robotunun bilgisayar mühendisliği alanında önemli çalışmalara katkı koyacağını belirtti.