Sağlıklı Şeher Tasarım Yarışması’ne Başvurular Başladı

Sağlıklı Şeher Tasarım Yarışması’ne Başvurular Başladı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Girne Amerikan Üniversitesinin ortaklaşa yürütmüş olduğu Lefkoşa Sağlık Şeher Platformu dahilinde düzenlenen “Sağlıklı Şeher Tasarım Yarışması” Basın Açıklaması Lefkoşa Büyük Han’da  gerçekleşti.

Basın açıklamasına, Girne Amerikan Üniversitesi  Doç.Dr.Senem Zeybekoğlu Sadri, K.T Ortopedik Özürlüler Derneği Günay Kibrit, K.T  Tabipler Birliği Dr.Filiz Besim,  K.T Trafik kazalarını Önleme Derneği Yrd.Doç.Dr Mehmet Zeki Avcı, KTMMOB Mimarlar Odası Temsilcisi Kozan Uzunoğlu,  Ayhan barış, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı katıldı.

Sağlıklı Şeher Tasarım Yarışması, Sağlıklı Şeher  plotformunun Lefkoşa Türk Belediyesi önderliğinde gerçekleşirken, Sağlıklı şeher platformu, insan, çevre ve tüm canlılar arasındaki ilişkinin yeniden kurgulanarak herkes için daha yaşanabilir, sağlıklı ve engelsiz bir şeher ortamı yaratılması üzerine fikir ve projeler geliştirmek amacıyla oluşturulduğu belirtildi. Yarışmanın, bu amaca ulaşmak için atılan en önemli adımlardan bir tanesi olduğu bildirilirken, yarışmanın amacının, şehrin daha temiz, sağlıklı, ulaşılabilir, engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir bir şehre dönüştürmek için fikirler üretmek ve bu fikirleri yaygınlaştırmak amacında düzenlendiği vurgulandı. Açık alanların iyileştirilmesi; yürüyüş ve bisiklet yolları için düzenlemeler yapılması; toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi; trafiğin güvenli hale getirilmesi; temel hizmetlere ulaşımın kolaylaştırılması; yeterli aydınlatma sağlanması; yeşil alanların artırılması; yollardaki, bina girişlerindeki, ve tüm kamusal alanlardaki engellerin kaldırılması; bina cephelerinde ve yollarda kent iklimini olumlu yönde etkileyecek düzenlemeler yapılması; görsel, işitsel, fiziki ve çevresel kirliliğin temizlenmesi için altyapı oluşturulmasının ise yarışmanın temel tasarım ilkeleri olduğu ifade edildi.

Ayrıca, Sağlıklı şeher tasarım yarışmasının tüm halkın katılımına açık olduğu bildirilirken, yarışmaya katılım için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

Yarışmacılar, Lefkoşa şehri içinde sorunlu olarak gördükleri bir bölgeden fotoğraf çekecekler; bu bölgede tespit ettikleri sorunları gidermek ve söz konusu bölgeyi daha sağlıklı hale getirmek amacıyla fikirlerini bu fotoğraf üzerinde işleyeceklerdir.Bölgenin mevcut halini, ve işlenmiş halini gösteren bu iki fotoğraf , A3 boyutlarında, 150 dpi çözünürlüğünde ve JPEG formatında düzenlenerek, katılımcının kimlik ve iletişim bilgileri ile birlikte saglikliseher@gmail.com  adresine gönderilecektir.Soru ve cevaplar için son tarih 30 Mart 2015 Pazartesi, fotoğrafların gönderilmesi için son tarih ise 24 Nisan 2015 Cuma’dır.