Ülkemiz Modern Yapıları Uluslararası Literatüre Kabul Edildi

Haberler

GAÜ'DEN

Ülkemiz Modern Yapıları Uluslararası Literatüre Kabul Edildi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi KKTC Modern Bina ve Yapıtları çalışması ile DOCOMOMO - Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları IV. Proje Sunumları ve Sergisine katıldı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesinde gerçekleşen uluslararası organizasyona GAÜ Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi adına katılan Doç. Dr. Devrim Yücel Besim, Hacer Başarır ve Ayer Kaşif “Atatürk Kültür Merkezi” ve “Barış ve Özgürlük Anıtı” konulu iki bildiri sundular.
“Amaç Kamunun Dikkatini Modernizme Çekmek”

KKTC’nin önemli kamusal yapılarından olan ve tasarımı Mimar Burhan Atun’ a ait “Atatürk Kültür Merkezi” ile Kıbrıs Türk halkı için simgesel değeri olan “Barış ve Özgürlük Anıtı” nın modernizm ve modern yapı ile anıtlar başlığı altında irdelendiği organizasyon ile ilgili açıklama yapan Doç Dr. Devrim Yücel Besim, Türkiye’ nin farklı bölgelerinden 100’ün üzerinde modern mimari örneklerinin de irdelendiğini ifade etti. Yeni açılımların tartışıldığı etkinlik boyunca hem akademik hem de sosyal açıdan çeşitli tartışma ve atölye çalışmalar düzenlendiğini de belirten Doç. Dr. Besim, organizasyonun amacının kamunun dikkatini 20. yüzyılda öne çıkan Modernizm’e çekmek ve “modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak” olduğunu açıklandı. DOCOMOMO’nun 1990 yılında oluşturulan uluslararası bir kuruluş olduğpunu hatırlatan Doç. Dr. Besim, Türkiye Çalışma Grubunun 2002 yılında kurularak Türkiye’deki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amaçlı çalışmalara devam ettiğini vurguladı.
“Atatürk Kültür Merkezi ile Barış ve Özgürlük Anıtı DOCOMOMO Literatürüne Eklendi”

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’ nin ev sahipliğinde yapılan DOCOMOMO - Proje Sunumlarının “Kamu yapıları, Eğitim yapıları ve Sanayi Yapıları” olarak 3 ana grupta gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Besim, Kamu Yapılarının anlatıldığı oturumda sunulan KKTC Modern yapıları ile ilgili bildirilerin yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek Atatürk Kültür Merkezi ile Barış ve Özgürlük Anıtı’nın DOCOMOMO literatürüne kabul edilemsinin önemine dikkat çekti.

2011 akademik yılı içerisinde gerçekleştirilecek bir sonraki toplantı için GAÜ’nün evsahipliği yapmaya hazır olduğunu ilettiklerini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Besim, bir sonraki DOCOMOMO toplantısının KKTC’de olması durumunda modernizm ve modern yapıları ile KKTC’nin Uluslararası literatüre tamamen girecek olmasının ülke tanıtımı açısından önemine değindi.