Kültürün Mobilya ve Mekan Tasarımına Etkisi İrdelendi

Haberler

GAÜ'DEN

Kültürün Mobilya ve Mekan Tasarımına Etkisi İrdelendi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryumunda düzenlenen “Mekan Tasarımında Kültürel Yaklaşımlar” temalı 2. Ulusal İç Mimarlık Sempozyumuna katıldı.

Yüksek Mimar Selen Abbasoğlu ve İç Mimarlık öğrencisi Nesil Nacisoy tarafından hazırlanan “Mobilya ve Mekan Tasarımında Kültürel İzler” konulu tasarım 2. Ulusal İç Mimarlık Sempozyumunda yoğun ilgi gördü.
“Mimari ve İç Mimaride Ferahlık ile Büyüklük Ayrı Kavramlar Olarak Algılanmalı” .

“Mobilya ve Mekan Tasarımında Kültürel İzler” konulu poster tasarımı ile sempozyuma katılan öğretim görevlisi Yüksek Mimar Selen Abbasoğlu ile İç Mimarlık bölüm öğrencisi Nesil Nacisoy sempozyumun bilimsel tartışmalarla verimli geçtiğini belirterek Mimari ve İç Mimarideki yeni paradigma ve perspektiflerin tartışma ortamı ve atölye çalışmaları ile irdelendiğini ifade ettiler.

“Mobilya ve Mekan Tasarımında Kültürel İzler” konulu tasarımlarının yoğun ilgi gördüğünün de altını çizen Abbasoğlu ve Nacisoy, Mimar ve İç Mimar tarafından oluşturulan mekanın kullanışlı olabilmesi için tüm yapısal konforların yanı sıra mobilya-mekan ilişkisinin iyi kurulmasına yanında tasarladıkları çalışmada günümüz fonksiyonlarına göre kültürel ihtiyaçlara bağlı olarak mekanlar, içinde geçecek eylemlere göre bölünerek mekanın yaşanabilirliğini belirlenin kullanıcı ve kültürü olduğunun irdelendiğini ifade ettiler.

Mimari ve İç Mimaride ferahlığın büyüklük ile paralel düşünülmesinin rasyonel olmadığını da belirten Abbasoğlu ve Nacisoy, günümüzde ferahlık ve büyüklüğün ayrı kavramlar olarak algılanmaya başlanıldığını vurguladılar.
“Zaman ve Kültürün Değişimine Göre Mekan Tasarımları da Değişime Uğramakta”

Zamanın değişimine bağlı olarak günümüzde mekan tasarımlarında tasarımcının kültürüne bağlı olarak da belirgin değişimler yaşandığına dikkat çeken Abbasoğlu ve Nacisoy, araştırma süreci sonunda ortaya çıkan çalışmalarında eğitim gören genç tasarımcıların almakta olduğu mobilya dersinde yapılan mobilya ve mekan tasarımlarında içerisinde sosyalleştikleri kültürlerin mekan tasarımlarının doğrudan etkilendiğinin ortaya çıktığını vurguladılar. Mimarlık ve İç Mimarlık öğrencilerinin yoğun proje stresini azaltmak, yeni düşünce ve fikirleri geliştirmeleri, farklı üretim yapmanın verdiği hazzı hissetmelerinin verilen eğitim ve projelerde önemsendiğinin altını çizen Abbasoğlu ve Nacisoy, mekan içerisinde yeni tasarlanan mobilyalarda kültürel etkiler görüldüğünün ve tasarlanan posterde ise bu etkileşim seçilen örneklerle yansıtılmaya çalışıldığını belirttiler.