Akdeniz ve Ortadoğu'nun Mimarlık Sempozyumu GAÜ'de Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

Akdeniz ve Ortadoğu'nun Mimarlık Sempozyumu GAÜ'de Başladı

Girne Amerikan Üniversitesinin 30`uncu yılı etkinlikleri çerçevesinde, Mimarlık alanında Orta-Doğu ve Akdeniz Bölgesinin en büyük akademik etkinliği olan "Uluslararası Çağdaş Mimarlı ve Şehircilik Sempozyumu" GAÜ Spectrum Kongre Merkezinde başladı.

 

Dünya üniversitelerinden yüksek düzeyde katılım gösterilen bu sempozyum`un konusu  Post-Profesyonalizm Çağında Mimari ve Kentsel Araştırma, Eğitim ve Uygulama (Architectural and Urban Research, Education, and Practice in the Era of `Post-Professionalism) olarak ilan edilerek dünyada ilk kez "Post-Profesyonalizm" (Post- Professionalism) kavramının tartışılmasını ve mimarlık tarihi literatürüne bu yeni kavramın girilmesini hedeflemektedir.

 

Davetli konuşmacıları Amerika Penn-State Üniversitesi Mimarlık Okulu Başkanı Prof. Mehrdad Hadighi, İngiltere Sheffield Üniversitesi öğretim üyesi  ve "Mekansal Arabuluculuk" (Spatial Agency) kitabının editörlerinden Dr. Nishat Awan, Profesyonalim alanında araştırmalarıyla bilinen Dr. Bilge İmamoğlu, Skoçya Strathclyde Mimarlık Bölüm Başkanı ve CAUMME kurucularından Prof. Dr. Ashraf Salama ve CAUMME`nin kurucularından Prof. Dr. Murat Soygeniş olarak belirlenen ve 4 panel, 6 bölümden oluşan 3 günlük bu sempozyum 23-25 Ekim tarihleri arasında Girne Amerikan Üniversitesinde gerçekleşmektedir. 

 

Sempozyumun açılış törenine CAUMME katılımcılarına ilaveten Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker katıldı. Açılış konuşmalarına GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve CAUMME konferansının başkanı olarak Doç. Dr. Hossein Sadri başladı.

 

Doç. Dr. Hossein Sadri konuşmasında CAUMME uluslararası sempozyumunun önemi ve bölgedeki mevcut gelişmelerle, akademisyenlerinin bir araya gelerek geleceğin şekillenmesi için fikir alışverişinde bulunmalarının değerine vurgu yaparak, katılımcılara katılımları için teşekkür etti. Daha sonra İkinci CAUMME`nin konusu olan Post-Profesyonalizm kavramı hakkında bilgi vererek, Girne Amerikan Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı CAUMME sempozyumunun bu kavramı mimarlık literatüründe ilk kez gündeme getirerek Mimarlık alanındaki gelişmeleri anlayabilmek için önemli bir anahtar sözcük olacağını umut etti. Sadri ayrıca CAUMME kitabının basıldığını ve sempozyum süresince katılımcılara ve daha sonra bölgenin kütüphanelerine dağıtılacağı bilgisini verdi. Doç. Dr. Hossein Sadri`nin konuşmasının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker üniversite yönetimi adına CAUMME katılımcılarına katılımları için teşekkür ederek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

 

Prof. Dr. Sadık Ülker, Girne Amerikan Üniversitesi`nin 30 yıllık geçmişi ve mevcut başarıları hakkında bilgi vererek, Mimarlık alanının keşif ve yaratıcılık boyutuna dikkat çekerek bu alanın eğitiminin diğer disiplinlerden farkına değindi. Mimarlığın insanlara uygun hale getirilmesi gerkliliğinin altını çizerek Prof. Ülker, insan ihtiyaçları ve çevresel meselelerin mimarlığın gündemine getirilmesinin önemli gelişmeler olduğunu ifade etti ve "Post-Profesyonalizm" kavramının tartışılmasıyla küresel, kültürel ve ekonomik güçlerin kentleri etkilendirdikleri yönleriyle gündeme getirdiğini ifade etti ve konferansa başarılar diledi.

 

GAÜ Rektör Vekilinin konuşmasının ardından konferansın onur konuğu ve davetli konuşmacısı, Pennsylvania Devlet Üniversitesi Mimarlık bölümü başkanı Prof. Mehrdad Hadighi sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Hadighi`nin sunumunun ardından GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından Prof. Hadighi`ye teşekkür plaketi takdim edildi.