Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) uluslararası sempozyum ve konferanslarda bilimsel bilgi paylaşımına ...

Haberler

GAÜ'DEN

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) uluslararası sempozyum ve konferanslarda bilimsel bilgi paylaşımına ...

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) yükseköğretim’de 26. yılına başladığı dönem içerisinde de uluslararası sempozyum ve konferanslarda bilimsel bilgi paylaşımına devam ediyor.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs ve İngiltere Yerleşkesi Canterbury Kampüs Turizm bölümlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü tarafından İsviçre’de düzenlenen TedQual konferansına katılmalarının ardından Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi ODTÜ Ankara Kampüsü ve Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul kampüsünde düzenlenen sempozyumlara katıldı. GAÜ öğretim görevlileri Yrd Doç Dr. Devrim Yücel Besim ve araştırma görevlisi Pınar Alsaç’ın ODTÜ’de düzenlenen 24 farklı ülkeden bilim insanlarının katıldığı uluslararası sempozyumda sundukları 2 bildiri sonuç kitapçığında yer alırken Mimar Sinan Üniversitesinde düzenlenen Ulusal İç Mimarlık Sempozyumu ‘Mekan Tasarımında Kültürel Yaklaşımlar’ oturumunda Yrd. Doç. Dr. Devrim Yücel Besim, Yüksek Mimar Halide Eroğul ve Yüksek Mimar Şefika Karaderi tarafından hazırlanan Girne Geleneksel Türk Kahvehaneleri bildirisi yoğun ilgi gördü.
“Çalışma Yitirilmekte Olan Özgün Mekansal Yapıları ile Kahveleri Arşivledi”

Türkiye’ den sunulan bir çok araştırma içinde KKTC’ den geleneksel kahvehanelerin aktarılması da oldukça dikkat çekti. Halide Eroğul ve Şefika Karaderi tarafından sempozyumun son oturumunda görsel sunumu yapılan bildiri, Girne ve yakın çevresinde bulunan ve halen özgün niteliklerini koruyan farklı kahvehaneleri kapsıyor. “Girne’deki Geleneksel Türk Kahvehaneleri ve Mekansal Niteliklerinin İrdelenmesi” başlıklı bildiri, Türk Kahvesi’ nin Kıbrıs Türk halkının günlük yaşamındaki önemini vurgularken yitirilmekte olan kahvehanelerin mekansal nitelikleriyle arşivlemesini de yapmakta.
“Girne Türk Kahvehaneleri Mekan Tasarımında Kültürel Yaklaşımlar Oturumunda Yoğun İlgi Gördü”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal İç Mimarlık Sempozyumlarında ‘Mekan Tasarımında Kültürel Yaklaşımlar’ konulu oturumda kent, yapı, iç mekan, malzeme ölçeğinde, ‘Kültür, Mekan, Kimlik, Tarih, Teknoloji, Estetik ve Malzeme’ alt başlıkları irdelendi. Değişik disiplinler arası görüş ve önerilerin paylaşıldığı sempozyumda kültürün mekan tasarımına etkisi ve değişen ihtiyaçlar çerçevesinde farklılaşan kültürel kimliğin mekanlardaki yansıması incelendi.

Girne Amerikan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Devrim Yücel Besim, Yüksek Mimar Halide Eroğul ve Yakın Doğu İç Mimarlık öğretim görevlisi Yüksek Mimar Şefika Karaderi tarafından birlikte hazırlanan çalışma, sempozyum sonundaki değerlendirme bölümünde yoğun ilgi gördü. Sunumların ardından gerçekleşen “kültürel kimlik ve mekan ilişkileri” üzerine odaklanan tartışmada, özellikle KKTC’de özel örneğinde sunulan bildiriye konu olan kahvehanelerle ilgili ortak çalışmanın geliştirilebileceği üzerine öneriler de verildi.