“Büyük Kazanlarda Ateş Yakarak Doğru Işığı Yakaladık”

Haberler

GAÜ'DEN

“Büyük Kazanlarda Ateş Yakarak Doğru Işığı Yakaladık”

Türk Filmleri Günleri kapsamında Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs RedRoom’da düzenlenen söyleşide sinemaseverler ile biraraya gelen ünlü yönetmen Ezel Akay önemli açıklamalarda bulundu.

Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından KKTC’de ilk kez düzenlenen Türk Filmleri Günleri kapasamında sinemaseverler ile GAÜ’de biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ezel Akay, hem oynayıp hem yönettiği ve Türk Filmleri Günleri kapsamında seyirciden yoğun ilgi gören Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? filmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Film Müzikleri Ayrı Bir İdeolojidir”

Seyircinin bilinçaltını etkileyen film müziklerinin ayrı bir ideoloji olduğuna dikkat çeken Ezel Akay, filmin mekanı ile kostümlerinin de ayrı bir anlatıya sahip olduğunu ifade etti. Film çekimleri boyunca doğru ışığı yakalamak için büyük kazanlarda ateşler yakıldığını anlatan Akay, Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? filminin bir kimlik hikayesi olduğunu vurguladı.

Tarihe yatay olarak bakılarak kurgulanan sahnelerin içerisinde önemli kültürel gerçekliklerin aktarıldığına da değinen Akay, mistik gibi algılanan gerçekliğin mistik perdesinin bu şekilde kaldırıldığını ve filmde izleyiciye farklı bir bakış açısı ile tarihsel gerçekliklerin aktarıldığının altını çizdi.
“Filmlerde Sürekli Dram mı Olmalıdır”

Filmlerde sürekli savaş ve dramın mı gösterilmesi gerektiğini de sorgulayan Akay, tarihsel bir filmde beylik yöneten birinin karısına sarılmasının seyirciye gösterilemsinin yadırganmaması gerektiğini vurgulayarak filmdeki karakterlerin düz bir Türkçe kullanmamalarının eleştiri noktası olduğunu hatırlattı. Değişik yörelerde ve beldelerden biraraya gelen film karakterlerinin farklı dillerinin seyirciyle biraraya getirmenin gerçekliği ve bölgelerde varolan kültürel öğeleri yansıttığını belirten Akay, tarihe yatay bakmanın geçmişte ne olduğunu doğru olarak algılanmasını da beraberinde getirdiğini belirtti.

Film ile ilgili önemli eleştiriler aldıklarını da sözlerine ekleyen Akay, genç sinemacılara hedefleri ve idealleri doğrultuusnda ilerlemeleri tavsiyesinde bulundu.

Söyleşi sonunda GAÜ yetkilileri tarafından teşekkür plaketi takdim edilen Akay, 10 yıl sonra da yine Türk Filmleri Günleri kapsamında Kıbrıs ve GAÜ’de olmak istediğini belirtti.