GAÜ Denizcilik Bilimine Yön Veriyor

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Denizcilik Bilimine Yön Veriyor

GAÜ 1’inci Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu Başladı

Girne Amerikan Üniversitesi Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi önderliğinde Kastamonu Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin işbirliğinde gerçekleşen “1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu” Chateau Lambousa Otel'de başladı.

15-17 Mayıs tarihleri arasında, GAÜ Bünyesinde faaliyete geçen Chateau Lambousa Otel'de yer alan 1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başakanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Olgun üstün ve Cemile Esenyel, Kastamonu Üniversitesi Rektör’ü Prof. Dr. Seyit Aydın’nın ve GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadık Ülker’in katılımı ile gerçekleşirken, Soma'da meydana gelen maden kazasında yaşamını yitirenler için, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, GAÜ olarak 1.
Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek,Girne Amerikan Üniveristesi hakkında katılımcılara bilgi sundu.
Kastamonu Üniveristesi Rektör’ü Prof. Dr. Seyit Aydın ise konuşmasında, dünyada nüfus artışıyla birlikte , yeni gıda ve enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, 21. yüzyılda, yeni kaynaklar için yapılan araştırmalarda , su ve sudan elde edilen ürünlerle ilgili yeni bakış açıları geliştiğini kaydetti.

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Manisa’da yaşanan üzücü maden faciasında hayatını kaybeden işçilere tanrıdan rahmet, ailelerine ve tüm Türk milletine başsağlığı diledi.

GAÜ ailesi olarak böylesi önemli bir sempozyuma evsahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Vehbi, bu yıl ilki düzenlen bu sempozyum ile deniz bilimlerine, deniz teknolojilerine, doğal hayatın korunmasına yönelik bilimsel katkıların sağlanmasının hedeflendiğini belirterek, yapılan tüm çalışmaların, tüm araştırmaların sosyal sorumluluk yönünün de büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Günümüzde yaşanan Çevre felaketleri ve etkilerinden bahseden Vehbi, adanın çevresinde bulunan doğalgazın, denizler için ciddi bir tehlike arz ettiğini vurgulayarak, doğalgaz çıkarılırken kullanılacak teknolojiler ve uygulanacak yöntemlerin denizlere zarar vermeyecek şekilde planlanması gerektiğini dile getirdi.

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar konuşmasında, dünyanın dörtte üçünü kaplayan, gerekli oksijeni sağlayan ve canlı türlerinin yüzde 80'ine ev sahipliğini yapan denizlerin, birçok ülke için güvenlik ve ekonomik gelişim kaynağı olduğunu söyleyerek sempozyumda, deniz bilimleri, teknolojileri, oşinografi, sualtı ekolojisi, su bilimleri gibi konuların ele alınacağını belirtti.

Sulatı araştırmalarının , üniversitenin öncelikli çalışmaları arasında olduğunu kaydeden Akpınar, bu yöndeki çalışmalarını yoğunlaştırarak, küresel çözüm ortaklarıyla birlikte, gelecek nesillere en iyi şartları sağlamak için uğraş vereceklerini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumunun büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yükseköğrenim yanında, Chateau Lambousa Oteli yeniden faaliyete geçirerek turizme de katkıda bulunan Serhat Akpınar ve GAÜ ailesini kutladı.

Doğası, zengin tarihiyle Akdeniz'in incisi olan Kuzey Kıbrıs'ta ambargolar nedeniyle turizmin istenilen seviyeye ulaşamadığını kaydeden Üstel, 2011 yılında Türkiye

Cumhuriyeti hükümetiyle geliştirilen stratejilerle turizmde ciddi bir ivme yakalandığını söyledi.
Ülkedeki ciddi su sıkıntısının, Asrın projesiyle sona ereceğini söyleyen Üstel, suyun gelmesiyle, ülkede tarım sektörü, ekonominin gelişeceğini ve refahın artacağını kaydetti.

Sempozyuma 3 Farklı Kıtadan Bilim İnsanları Katılıyor

Konuyla ilgili GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkez’inden yapılan açıklamada, 15-16-17 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan “ Sucul Bilimler” alanında büyük ses getircek ve ülke tanıtımına büyük katkı yapacak sempozyumun, denizcilik eğitminde de yeni bir dönem başlatacağını belirtti. Sempozyuma Türkiye, Amerika ve Japonya başta olmak üzere, Dünyanın birçok ülkesinden alanında uzman 100’ün üzerinde bilim insanının konuşmacı olarak katıldığını bildirerek, bilim insanlarının çalışmalarını, ortak alanlarda çalıştıkları kişilere aktarma fırsatı bulacağı belirtildi. Dünyanın en önemli su havzalarından biri olan Akdeniz’de ve onun en görkemli adası Kıbrıs’ta gerçekleşen sempozyumun konsepti açısından son derece büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Konuşmaların ardından, sempozyuma katılan ve gerçekleşmesine katkı koyanlara teşekkür plaketleri sunuldu.Sempozyumda, 10 ülkeden gelen akademisyen ve bilim insanı, deniz kirliliği oşinografi,balıkçılık, su dibi doğal kaynakları,sualtı araştırmaları, deniz bilmleri, balık yetiştiriciliği gibi konularda çeşitli sunumlar gerçekleştircek.