Belediyeler Memnuniyet AraşTırması’ Sonuçları Kamuoyuna Açıklandı

Haberler

GAÜ'DEN

Belediyeler Memnuniyet AraşTırması’ Sonuçları Kamuoyuna Açıklandı

Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE), hazırladığı ‘Belediyeler Memnuniyet Araştırması’ anketinin sonuçları Arabahmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile komuoyuna açıklandı.

Arabahmet Kültür Evinde Gerçekleştirilen basın toplantısının açılış konuşmasını GAÜ CEO’su ve Girne Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi gerçekleştirdi.
Vehbi konuşmasında, Anket çalışmasının Haziran ayında gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi belediyelerle ilgili memnuniyeti belirlemek olduğunu söyledi. Anket çalışmasının, kırsal yerleşim bölgelerinden 295 hane ve kentsel yerleşim yerlerinden 396 hane olmak üzere toplamda 691 hanede 801 kişi ile yapıldığını belirten Vehbi, uygulama yöntemi olarak örneğe çıkan hanelerde bulunan 18 yaş üstü tüm fertlerle yüz yüze anket tekniğinin kullanıldığını söyledi. Vehbi, beklentilerin değişiklik gösterip göstermediğinin araştırıldığı çalışmanın, hem GAÜ akademik personeline, hem de öğrencilerine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Vehbi, “Bilimsel verilere göre hareket ettiğimiz takdirde ülkemizi istediğimiz seviyeye çıkarabiliriz”

“GAE’nin hazırladığı anket gibi çalışmalar ışığında, bilimsel verilere göre hareket edildiği takdirde ülkemizi istediğimiz seviyeye çıkarabiliriz” diyen Vehbi, bir sonraki anket çalışmasının seçmenlerin hangi partiye oy vereceğini saptamaya yönelik olacağını ve GAE’nin çalışmalarının farklı alanlarda süreceğini belirtti.

Düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan GAE Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erçakıca ise, anket çalışmasında, yerel yönetimlerin kaynağının etkin bir şekilde kullanılıp kullanmadığına bakıldığını belirterek, yerel yönetimler Girne Araştırma Enstitüsü’nün etkin ilgi alanında olacağını ve çalışmalarına devam edeceğini bildirdi. Oy verecek olan seçmenlere yol gösteren göstergeler ortaya çıkarıldığını belirten Erçakıca, talep olduğu takdirde çıkan sonuçlardan faydalanmak isteyen siyasi partilere yardım etmekten mutluluk duyacaklarını ifade etti.

GAE Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Vechi ise yaptığı açıklamada anket çalışmasından ortaya çıkan sonuçların, mevcut yerel yönetimlerin özeleştiri yapmaları açısından çok önemli olduğunu belirterek, anket çalışmasının amacının bireylerin belediyelerden almış oldukları hizmetlerden memnun olup olmadıklarını saptamak olduğunu ifade etti. Meşguliyet alanlarına göre çok geniş bir yelpazeye ulaştıklarını bildiren Vechi, cadde ve sokak temizliğinin halkın en çok önem verdiği hususlardan birisi olduğunu, fakat halkın bu konuda yeterince tatmin olmadığını vurguladı.

Vechi, ankete göre, evlere verilen suyun yeterliliği ve kalitesinin de çok tatmin edici olmadığını belirterek, KKTC genelinde toplu taşımanın yaygınlığının tatmin konusunda sınıfta kaldığını belirtti. Vechi, halkın engelli vatandaşlara önem verilmesini istediğini, ama tatmin olarak beklentinin çok altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Sayılarla Anket Sonuçları

• KKTC sınırları dahilinde bulunan tüm yerleşim yerlerindeki hanelerde yapılan anket sonuçlarına göre, ankete katılanların %49’u belediyelerin gelir kaynaklarının yeterli olduğuna, %32’si yeterli olmadığına inanıyor.

• Belediye gelirlerinin doğru kullanıldığına inananların oranı %22, yanlış kullanıldığına inananların oranı %60.

• Ankete katılanların %49’u hükümetlerin, belediye yönetimini görevden alma yetkisine sahip olması gerektiğini, %33’ü ise hükümetin böyle bir yetkiye sahip olmaması gerektiği görüşünde.

• Belediyelerin gereksiz istihdam yaptığına inananların oranı %48, istihdamların gereksiz olmadığını savunanların oranı %26 olarak açıklandı.

• “Köylerin belediyelere bağlanması yararlı oldu mu?” sorusuna % 47 evet, % 27 hayır cevabı verildi.

• Sunulan hizmetin fiyatından “hiç memnun olmayanlar” % 33.2, “çok memnunum” diyenler % 5.9.

• Oranlara bakıldığında “Devlet çalışanları” en memnuniyetsiz kesim olarak dikkat çekerken, yaşa göre “50-59 Yaş Arası” kesim, eğitim durumuna göre “Hiçbir okul bitirmeyenler” ve aylık gelire göre de “4000 TL ve üzeri maaş alanlar” en memnuniyetsiz kesimler olduğu ortaya çıktı.