Türkiye’de Adli Yargi, Sorunlari ve HSYK GAÜ’de Masaya Yatirildi

Haberler

GAÜ'DEN

Türkiye’de Adli Yargi, Sorunlari ve HSYK GAÜ’de Masaya Yatirildi

Girne Amerikan Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Adli Yargı, Sorunları ve Hakimler savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)” konulu konferans, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Emekli KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel ve Anayasa Profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in katılımı ile gerçekleşti.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkez’inde gerçekleşecek olan konferansın açılış konuşmasını GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner gerçekleştirirken, Öner konuşmasında, bu güzel organizasyonu gerçekleştirdiği için GAÜ Hukuk Fakültesi’ne ve Dekan Prof. Dr. Cevdet Atay’a teşekkürlerini sunarak, katılımlarından dolayı, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Emekli KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel ve Anayasa Profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç’e teşekkürlerini sundu. Öner, bugüne kadar televizyonlardan takip edilen bu önemli kişilerin GAÜ’de olmasının öğrenciler ve tüm KKTC için büyük önem arz ettiğini belirterek, konferanstan herkesin feyz alması gerektiğini vurguladı.

GAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Atay gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, konuklara katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunarak, konferansın konusunun Türkiye’de Adli Yargı, Sorunları ve HSYK olduğunu ve bunun dışında Türkiye’deki yargı sürecinin ilerleyişi hakkında konuşulacağını söyledi.

Gerçekleşen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterirken, Anayasa Profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç konuşmasında öğrencilik yıllarından itibaren Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile arkdaş olduklarını ve o yıllardaki aldıkları eğitim şeklinden bahsetti. Teziç, bir hukuk devletinin hedefine nasıl ulaşması gerektiğinden bahsederek, hukuk devletinin, devletin hukuk devleti yapılanması içerisinde olduğunu vuruguladı.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, İmralı süreci ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilişkisinden bahsederek, yargının siyasetten bağımsız olarak işlemesi gerektiğini ve bu yüzden şu konumda Türkiye için hukuk devleti denilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Kanadoğlu konuşmasının devamında Türkiye’deki adli süreçten ve yolsuzluk davalaarından bahsederek Adli Yargı sorunları ve HSYK’nın işleyişi ve görevleri hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Emekli KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel konuşmasında, KKTC’de uygulanan yargı sisteminin dünya üzerinde örnek alınması gereken bir sistem olduğuna değinerek, KKTC’de Adalet Bakanlığı’nın olmadığını ve bu sayade yargı ile siyasetin birbirinden ayrıldığını ifade etti.Erginel, KKTC’deki yargı sisteminin nekadar örnek teşkil edilecek bir sistem olsada, uygulamalarda yapılan hatalardan dolayı gerilediğini söyledi.

Konferansın sonunda GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, katılımlarında dolayı, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Emekli KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel ve Anayasa Profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç’e teşekkür plaketi takdim ederken, öğrenciler konuklar ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.