“Toplumla Birlikte, Toplum İçin: Çocuk Hakları Farkındalık” Konferansı GAÜ’de Gerçekleşti.

Haberler

GAÜ'DEN

“Toplumla Birlikte, Toplum İçin: Çocuk Hakları Farkındalık” Konferansı GAÜ’de Gerçekleşti.

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü ve GAÜ Erken Çocukluk Eğitimini Destekleme Kulübü tarafından çocuğu merkez alan ve çocuk boyutunda toplumsal katkıyı sağlayan projelerine devam ediyor.

Bu yıl 20 Kasım Dünya Çocuk hakları günü kapsamında gerçekleştirilen “Çocuk hakları Farkındalık Konferansı” GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre merkezinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. GAÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Toran, Yaklaşık 100 yıllık bir süreçte çocuğun yüksek yararı gözetilerek geliştirilen sosyal metinlerin; çocuğun refahı, eğitim hakkı, yaşam hakkını kapsadığını ve bu sosyal metinlere taraf olan devletlerin iç yasal düzenlemelerini çocukların lehine yapmaları gerektiğini belirtti. Bununla birlikte çocukla çalışan önemli meslek dallarından biri olan okul öncesi öğretmenlerinin de çocuğun refahını gözeterek çocuğun gelişimini destekleyecek eğitim ortamı hazırlamaları ve yetiştirilecek bu profesyonellerinde alan uzmanı olan bir eğitimim sürecinden geçerek uygulamada çocuğun kararlarına saygı duyarak etkinlik ve aktiviteleri gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı. GAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç.Dr. Şentaç Arı, Öğretmenlerin, meslek hayatında en çok çocukların haklarına dikkat etmeleri gerektiği, mesleki olarak bu hakların farkında olarak çalışmaları gerektiğini belirtti.

Konferansın gerçekleşmesinde büyük bir rol oynayan GAÜ EÇEDK (Erken çocukluk Eğitimini Destekleme Kulübü) eş başkanı ve Okul Öncesi Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisi olan Ceren Alkan Uluslararası sivil toplum örgütlerinin çocuk ile ilgili istatistiklerine vurgu yaparak çocuğun içinde yaşadığı olumsuz durumları ve bu olumsuz durumlar karşısında hükümetlerin gerçekleştirdiği projelerden bahsetti.

Konferansın konuşmacılarından olan ve Lefkoşa Sosyal Hizmetler Şube Amiri Yeşim Gürçınar, KKTC’de sosyal hizmetlerin önleyici ve koruyucu bir kurum olarak rolüne vurgu yaparak dezavantajlı çocuğun avantajlı bir duruma getirilmesi için Sosyal Hizmetler Dairesi’nin gerçekleştirdiği uygulamalardan örnekler sundu. Bununla birlikte Özçınar, çocuk için geliştirilecek politikaların çocukların yararı üst düzeyde gözetilerek geliştirilmesi ve geliştirilecek politikalarda çocukla çalışan tüm kurumların aktif görev almaları ile birlikte bu politikaların uluslar arası sözleşmelerin göz önünde tutularak geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Konuşmacılardan Klinik psikolog Eşmen Tatlıcalı ise daha çok risk altında istismar ve ihmale uğrayan çocukların vakalarından örnekler sunarak, bir çocuğun hangi durumlarının ihmal ve istismar kapsamında değerlendirilmesi, bununla birlikte öğretmenlerin nasıl bir tutum içinde olmaları ve hangi kurumlarla işbirliği yapmaları gerektiğinin öneminden bahsetti. Suça karışmış korunmasız çocuk ve kadınların yargılama sürecinde karşı karşıya kaldıkları durumların neler olduğuna vurgu yapan Avukat Ayşe Özstabay, korunmasız olan çocuk ve kadınların yargılama sürecinde gerçekleşen istismarın sıfıra indirgenmesi için hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiği hali hazırda bu süreçlerde görev alan yetkililerin oldukça hassas olduğu ancak yasal dayanaklarında güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

GAÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü ve EÇEDK Akademik danışmanı Öğr.Gör.Aytaç Dilek çocuk hakları farkındalık çalışmaları kapsamında projelerine devam edeceğini, gerekli izinler alındıktan sonra Girne halkına yönelik bilgilendirme çalışmaları kapsamında Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’sinin broşür olarak dağıtılacağını belirtti.

GAÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Toran geçen yıl gerçekleştirdikleri 1. Okul Öncesi Eğitim Günlerini bu öğretim yılı içerisinde de gerçekleştireceklerini, 2. Okul Öncesi Eğitim günlerini Nisan ayında büyük bir katılımla gerçekleştireceklerini planladıklarını belirtti.