GAÜ’den Yakın Tarihe Büyük Katkı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’den Yakın Tarihe Büyük Katkı

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenli bölümü, Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Araştırmaları Enstitüsü ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Girne Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’la ilgli gazetelerde yayınlanmış haberler ve 1989 yılında Rum Kadınların gerçekleştirmiş olduğu eyleme karşılık olarak Türk Kadınlarının Denktaşa gönderdiği mektupların tesnifi çalışmları sona erdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Saadettin Yıldız şunları söyledi;


Yıldız: “Arşivlerin, Kullanıma Açık Olması Gerekir”“Bugün bir proje çalışmasının meyvesini almış durumdayız. 3 ortağı vardı bu projenin. Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü, Milli Arşiv Müdürlüğü ve GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanlığı'nın ortak bir projesi bu. Tabi bu projenin yürüyebilmesi için Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünün hem yönetim kadrosu olarak hem de öğrencileri olarak bu işin içine girmeleri gerekiyordu. Bu sorumluluk onlara çok şey kattı, çok şey öğrendiler.Toplamda 3700 evrak üzerinde çalışıldı. Kimisi mektup, kimisi gazete arşivi. Devlet adamları da sıradan insanlar gibi yaşıyor ve gazetede görülenlerden fazlası var. Sıradan günler de geçiriyorlar. Bu, o konuya da eğilen bir çalışmaydı. Bir devlet adamının halkıyla ne kadar bütünleşebileceğinin bir örneği olmasının yanında çalışma aynı zamanda arşivlerin, kullanıma açık olması gerektiğini de vurguladı. Biz Gökhan beyle bu konuda çok uyumlu bir çalışma yaptık. Bu anlayışı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Ben iyi bir çalışma yaptığımızı, iyi bir öncü olduğumuzu, iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle böyle bir çalışma yaptığımız için övünüyorum ve çalışmaya katkı koyam herkezi tebrik ediyorum” . 


Şengör: “Bu Çalışma, Devlet ve Üniversite İşbirliğinin En Güzel Örneklerinden Biridir”KKTC Cumhurbaşkanlığı Girne Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi MüdürüGökhan Şengör konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, gerçekleştirilen bu çalışmanın, devlet ve üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca bu çalışmayı başlattıkları için GAÜ’ye ve öğretim görevlilerine teşekkürlerini sunan Şengör,gerek sosyal paylaşım olarak, gerek tasnif, gerekse inceleme olarak GAÜ’nün sürekli yanlarında olduğunu belirterek bir kez daha teşekkürlerini sundu.