Yrd. Doç. Dr. MİRA Gökdoğan : “Hedefimiz Sağlık ve Yargı Sistemine Destek Olmak.”

Haberler

GAÜ'DEN

Yrd. Doç. Dr. MİRA Gökdoğan : “Hedefimiz Sağlık ve Yargı Sistemine Destek Olmak.”

Girne Amerikan Üniversitesi adli vaka mağdurlarının rehabilitasyonuna da destek olacak uzmanların yetiştirilmesine yönelik Klinik Adli Hemşirelik kursu düzenleneceğini açıkladı.

Konuyla ilgili proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mira Rana Gökdoğan yaptığı açıklamada 1991 yılında Amerikan Adli Tıp Bilimleri Akademisi (American Academy of Forensic Sciences - AAFS) tarafından adli hemşireliğin bilimsel bir disiplin olarak tanındığı ifade ederek adli hemşirelik disiplininin adli bilimlerin uygulama alanlarından biri olduğu ve klinik hemşire pratiğindeki bilgi ve deneyimlerin yargının hizmetine sunulması ile ortaya çıkan ve giderek gelişen bir uzmanlık alanı olduğu belirtti.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık çalışanları yanında yargı mensupları, polis teşkilatı üyeleri, hukukçular, sosyal yardım uzmanları gibi meslek gruplarından bireylerin adli hemşirelik disiplini noktasında uzmanlaşmaya yoğun ilgi gösterdiğine  dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gökdoğan, Adli hemşirelik disiplininin hemşirelik biliminin yasal prosedürlere uygulanması olduğunun altını çizerek  uygulamanın Adli bilimlerin hemşirelik eğitimi ile birleştirilerek bilimsel araştırmalarda, yaralı, ölü veya mağdur incelemelerinde suç, şiddet, kriminal aktivite ve travmatik kaza faillerinin rehabilitasyonunda kullanılmasını kapsadığını ifade etti.

Uluslar arası Adli Hemşirelik Birliği (IAFN – International Association of Forensic Nurses) ve Amerikan Hemşireler Derneği’nin (ANA – American Nurses Association) Adli Hemşirelik disiplinini hemşireliğin biyo-psikolojik eğitimi ile adli tıp uygulamalarının kombine edildiği bilimsel kanıt toplama, tanık koruma, analiz, önleme, travma ya da ölümlü adli vakalar üzerine çalışan bir uygulama olarak tanımladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gökdoğan, iyi bir eğitim almış adli hemşirenin veya adli hemşirelik eğitimi almış yargı mensubu ve polis teşkilatı üyeinin Olay Yeri İnceleme, Hastaneler ve Poliklinikler, Cinsel Saldırı Olayları, Çocuk İstismarı, Pediatri, Obstetrik ve jinekoloji, Adli Psikiyatri, Okullar, Karakollar/Hapishaneler, Yargı,  Yaşlı İstismarı ve Geriatri alanlarında önemli çalışmalar yaptığının bilimsel araştırmalar ile kanıtlandığını belirtti.

Adli hemşirelik uygulamalarında önemli olan noktanın mağdurun yalnız yaralarını iyileştirmek değil aynı zamanda hak ve hukukunu da korumak olduğunu sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Gökdoğan, delillerin doğru toplanmasıi korunması, düzenlenmesi, dokümantasyonunun yapılması ve laboratuarlara ulaştırılması ile gerçekleşen uygulamaların ve araştırma sonucu elde edilecek verilerin mahkemelerde kritik noktaların aydınlatılmasında hizmet ettiğine de işaret ederek eğitimler ile sağlık sistemine kaliteli eleman kazandırmak yanında yargı sistemine destek olmanın da hedefler arasında olduğuna vurgu yaptı.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Sürekli Eğitim Merkezinden konuyla ilgili detaylı bilginin alınabileceğini de belirten Yrd. Doç. Dr. Gökdoğan, Adli hemşirelerin sorumluluğunun adli olayların incelenmeye başlamasından davaya kadar sürdüğünü ve dava sırasında da devam etmesinden dolayı toplum açısından öneminin büyük olduğunu sözlerine ekledi.